נכון שירידה במשקל זה פונקציה של “גירעון קלורי”. אבל לא רק. יש עוד פקטורים חשובים שיכולים להשפיע (לטובה או לרעה), כמו כמות ואיכות השינה, רמות סטרס וגם – מיינדסט.
כשאנחנו ניגשים לתהליך של ירידה במשקל מתוך מחשבה חזקה ואיתנה שאנחנו הולכים להצליח (להבדיל מ”בואו ננסה ונראה אם יעבוד”) – הסיכוי שניכשל הוא קטן. והשינוי שיתרחש – יהיה גם ארוך טווח.
קבלו 8 עצות של פסיכולוגים קליניים על איך לשמור על “מיינד סט” חזק ולהישאר במסלול:
- להיות חברים של הגוף שלנו – מחקרים פסיכולוגיים מראים שיותר לנו יותר קל לרדת במשקל כשאנחנו “אוהבים” את הגוף שלנו, במקום לבקר אותו כל הזמן. זה אומר למשל, להשקיע בטיפוח עצמי בלי שום קשר לכמה אנחנו שוקלים, לדבר לעצמינו בשפה חיובית ומקדמת, במקום להזניח את הגוף (“כי אני גם ככה שמן”) או לרדת על עצמינו על כל דבר אחר.
- לשאול את עצמינו את השאלות הנכונות – האם המחשבה הזו פועלת לטובתי או לרעתי = נגדי? למשל, כשאני אומרת לעצמי: “איזו בטטה את, יא מגעילה אחת” או “איכס איך השמנתי, בא לי להקיא על עצמי”) – האם זו מחשבה מדויקת או מקדמת?? והכי חשוב – האם זה משהו הייתי מעיזה להגיד למישהו אחר / אדם אהוב? זכרו שמה שאנחנו חושבים משפיע ואפילו קובע את איך שאנחנו מרגישים! מה שכמובן משפיע על מה שאנחנו עושים. כשאנחנו מזהים מחשבות כאלה ועוצרים או משנים אותם – אנחנו שוברים את הדפוס הישן וכך יותר קל לפתח דפוסי התנהגות חדשים ומועילים יותר.
- למצוא ערך בתהליך עצמו – במקום להגדיר הצלחה רק ע”י התוצאות, חשוב להסתכל על כל העשייה והתהליך כעל הצלחה בפני עצמה. לא רק מה שהשגנו בסוף התהליך או המספר על המשקל. עצם ההתמדה בתהליך היא ההצלחה האמיתית ולא רק “היעד” הסופי. זה מוריד את הסטרס, מעלה את רמת הסיפוק שלנו ומקל על התהליך כולו (ובהכרח משפיע גם על התוצאות).
- לפתח הרגלים שניתן להתמיד בהם לאורך זמן – הפוקוס הנכון בכל תהליך של ירידה במשקל צריך להיות שינוי הרגלים (ולא רק מה המספר על המשקל). דגש על – לאורך זמן/באופן קבוע. כך אנחנו גם דואגים לשמר את התוצאות כי בעצם התרגלנו לאורח חיים שונה לחלוטין והרבה יותר בריא לטווח ארוך.
- איך אנחנו מדברים לעצמינו– בהמשך לסעיף 4, חשוב לשים לב למילים שאנחנו משתמשים כדי לתאר את התהליך עצמו. הן לא פחות חשובות – אפילו אם זה רק בתוך הראש שלנו. כשאנחנו משנים את “הסיפור” שאנחנו מספרים לעצמינו – כל התמונה משתנה. כולל איך אנחנו מרגישים כלפי זה. למשל אם כשאני אומרת “כושר” זה מעלה לי תמונות של אנשים מיוזעים וכאבי שרירים – אפשר להחליף את המילה ב”פעילות גופנית” או “שעת הוצאת אנרגיה”. ואם כשאני אומרת שאני בדיאטה זה מעלה לי תמונות של סבל וחסכים, אז אולי עדיף להגיד “אני עכשיו משנה הרגלי אכילה” או “אני בוחרת לאכול יותר בריא לגוף שלי”.
- להפנים ולהבין שיש בחיים עיכובים– כמו בכל דבר בחיים, בכל תהליך יש עיכובים, דברים לא מתוכננים ולפעמים אפילו רגרסיה מסוימת (SET BACK). אין תהליך ירידה במשקל שעובד בקו לינארי רציף. גם אם אין תזוזה במשקל או אפילו עלייה קטנה – זה חלק נורמלי מכל תהליך. כשאנחנו מבינים ומפנימים את זה ואפילו מצפים לזה מראש – קל לנו להתמודד יותר עם מצבים כאלה ולחזור מיד למסלול במקום לוותר ולשבור את כל הכלים.
למשל, אנחנו מצחצחים שיניים כל יום לפעמים אפילו פעמיים ביום. אבל אם קרה שפספסתי בוקר / ערב אחד – אני לא פתאום אוותר על צחצוח שיניים מעכשיו ולתמיד, כי אני מבינה ששיניים בריאות זה תחזוק מתמשך. ובטח שאני לא אפקפק בערך העצמי שלי בגלל זה! אז למה כשזה נוגע להרגלי אכילה או פעילות גופנית, אנחנו נוטים מיד לרדת על עצמינו בכל הכוח או לעבור מקיצוניות אחת לשנייה בנפילה הכי קטנה? תחשבו על זה. במקום זה יש להסתכל על תהליך של ירידה במשקל כעל סדרה של פעולות קטנות וקבועות שמבוצעות בקביעות ובהתמדה לאורך זמן, וככל שעושים את זה יותר זמן – זה נהיה יותר קל להתמיד.
-
להשתמש בכוח של “עדיין לא” או “אני בדרך” – באנגלית אומרים I haven’t reached my ideal weight YET. מתכון להצלחה בכל תהליך הוא להיות במיינד סט של צמיחה והתקדמות ולראות כל רואים כל אתגר כהזדמנות לצמיחה ושינוי. למשל – אני בדרך לשינוי, אני בדרך ליעד. זה מאותת למוח שגם אם אנחנו עדיין לא נמצאים במקום האידיאלי כרגע – אנחנו יכולים להגיע לשם עם קצת מאמץ, זמן וסבלנות.
- להתכוונן להתקדמות ושיפור ולא דווקא למושלמות– סיבה משמעותית לכשלון בתהליך ירידה במשקל או כל תהליך, היא שאנחנו מצפים שהכל יהיה ויעבוד בצורה מושלמת. וזה לרוב לא ככה. לא תמיד הכל עובד בדיוק כמו בספר. ויש ימים שמפספסים אימון או חוטפים משהו שלא היה בתפריט. במקרה כזה אפשר לשנות את המחשבה ל“איך אני יכולה לאזן או להפוך את זה לקצת יותר בריא”. במקום להימנע לחלוטין. למשל, אם בא לי המבורגר – אולי אני יכולה לאזן עם סלט בצד במקום הצ’יפס. או אם בא לי משהו מתוק – אולי אני יכולה להכין אותו עם פחות סוכר ויותר חלבון. ואם לא ממש בא לי להתאמן היום – אולי אני יכולה לעשות לפחות 15 דקות במקום שעה שלמה. הרעיון הוא לעשות באופן קבוע בחירות נכונות ובריאות יותר, שהופכות את כל התהליך לקל ומהנה יותר.
מוזמנים ליצור קשר לשיחת ייעוץ ללא עלות ואם אתם רוצים כלים איך להפוך למקצוענים ולהשיג מטרות בריאותיות – הצטרפו לתכנית ה RECHARGE שלנו שמתחילה בשבוע הראשון של ספטמבר או למרתון חיטוב וירידה במשקל החל מה 18/8!!
הכותבת הינה מאמנת כושר ותזונה אישית
מטעם הג’ימנסיה ישראל ו NCS ביה”ס למאמני תזונה
בעלת מועדון אימונים וירטואלי ותכניות ליווי אישיות ובקבוצות קטנות
לאורח חיים בריא ולתזונה נכונה.
קישור לדף הפייסבוק וערוץ YouTube עם סרטונים בנושא כושר:
https://www.facebook.com/MyFitClubMG/
https://www.youtube.com/user/meital2607/videos
באינסטגרם MEITALGABAY@
לינק להשארת פרטים / תיאום אימון התנסות