וולט דיסני (ומפורסמים אחרים) אמרו פעם – “אם אתה יכול לחלום/לדמיין את זה, אתה יכול לעשות את זה!” מה שנקרא = לברוא מציאות.
דמיינו לעצמכם, שהייתם יכולים להשיג את כל יעדי הכושר והרגלי התזונה שלכם באמצעות הדימיון? מטורף לא?? ובכן, מחקרים מדעיים ומומחי ביצועים מנטליים מסכימים!
מחקר שפורסם לאחרונה בארה”ב ב-Journal of Imagery Research in Sport and Physical Activity קבע, כי שימוש בהתערבות מוטיבציונית המכונה “אימון פונקציונלי דמיוני” (FIT = Functional Imaginary Training) עזר לשבעה אנשים שאינם מתאמנים או רצים באופן קבוע, להשלים אולטרה-מרתון באמצעות אימון עצמי!
כידוע לכולנו וכפי שנכתב באותו מאמר – “אולטרה-מרתון דורש כמות עצומה של כוח נפשי, כמו גם פיזי – אפילו מאנשים שרצים באופן קבוע”, אומר ג’ון רודס, החוקר הראשי של המחקר ופרופסור באוניברסיטת פלימות’, שעבד עם ספורטאים מקצועיים כמו גם קבוצה זו של ‘לא רצים’.
לדברי רודס, “[המחקר] מראה שדמיון רב חושי הוא ההבדל העיקרי בין אלה שמגיעים לקו הזינוק ואז ממשיכים לסיום, לבין אלה שלא. זה מראה גם עד כמה קריטי הדבר לשמירה על שינויים לאורך זמן, ולדחיפת גבולות הביצועים הפיזיים והנפשיים”.
על ידי דימיון העתיד המיידי (והקרוב), ספורטאי שומר על מוטיבציה במהלך נקודות קריטיות במרוץ או באימון. לדוגמה, במהלך אימון קשה, ספורטאית עשויה לדמיין את עצמה מדברת עם בן זוגה מאוחר יותר באותו יום על איך היא “עפה” במעלה הגבעה עם מעט מאמץ.
וככל שהדימויים שלך מעמיקים יותר, כך טוב יותר: תמונה שלך יושבת על המרפסת שלך, לוגמת כוס תה מהבילה, בזמן שאת מספרת לבן הזוג שלך על הטיול המדהים שהיה לך היום, או כמה גאה הרגשת כשסיימת את רוטינת ההליכה הקבוע שלך השבוע.
והתמונה הזו, בדיוק כשהאימון או ההליכה שלך הופכים לקשים (או משעמים!) – יכולה לעזור לך לדחוף את עצמך ולעבור את הרגעים הקשים האלה.
יועצים לביצועים מנטאליים אומרים שכאשר אנחנו מדמיינים משהו עם כל החושים – אנחנו גם מרגישים אותו. לדמיין אימון, למשל, עשוי להשתמש בכמה חושים. אנחנו יכולים לשמוע את עצמנו נושמים בכבדות, אנחנו יכולים לטעום את המליחות הזו של זיעה זולגת למטה, אנחנו יכולים להרגיש את הרוח על העור שלנו, אנחנו יכולים לראות את עצמנו מסיימים אימון בעמידה. על אותו עקרון אנחנו יכולים לדמיין את עצמינו מסיימים את האימון, נכנסים למקלחת חמה ומפנקת לאחר מכן, מכינים לעצמינו משהו טעים ומזין, מספרים לחברה איך החזקנו מעמד עד הסוף גם כשהיה קשה…
וכדי להמשיך את זה – אנחנו יכולים לדמיין את עצמינו בכושר שיא שתמיד רצינו, בבגדים החדשים, לדמיין מה יגידו לנו, איך זה ייראה ויישמע באותו רגע, איך נרגיש כשנסתכל על עצמינו במראה, כשנצא לסיבוב שופינג ועוד. איך זה ירגיש לנו להיות שם ממש.
ככל שנוכל לשלב את החושים השונים בתמונה אחת, כך הדימוי הולך להיות יעיל יותר.
קריסטה צ’נדלר, יועצת ביצועים מנטליים ממליצה לא רק לדמיין את עצמינו ב”תמונת הנצחון” ובתוצאה פשוטה כמשעה, אלא לדמיין גם תוצאות נלוות כמו – יותר פוקוס, יותר בטחון עצמי, חוסן מנטלי ועוד. זה מה שיוציא אותנו לאימון בדיוק ברגעים האלה שלא מתחשק לנו ללכת = לדמיין את עצמינו איך זה ירגיש ב”גירסה המשופרת שלנו”.
כמו כל דבר – גם הדימיון משתפר ככל שמתרגלים! היכולת שלנו לדמיין היא בלתי מוגבלת ובתור ילדים נהגנו לדמיין הרבה, אבל ככל שהתבגרנו הפסקנו להשתמש בדימיון באותה תדירות. אז צריך קצת לאמן את הפונקציה הזו 🙂
צ’נדלר ממליצה להתחיל עם תרגיל פשוט להפעיל את כל החושים. “לדוגמה, דמיינו שאתם אוכלים אבטיח. עצמו את העיניים, והרגישו את האבטיח בידיים. מה המשקל של זה; איך זה מרגיש? הרגישו את המיץ ממנו נופל על ידכם. התמקדו בצבע, בבהירות של האבטיח הזה, ובכמה ירוקה הקליפה הזו. תארו לעצמכם כמה זה מתוק כשאתם נוגסים את הביס הראשון הזה, ואת ההרגשה של מיץ האבטיח הזולג לכם על הסנטר”.
עכשיו אפשר לעבור לדמיין את האימון – למשל, להשתמש בדימויים כדי לעבור תרחיש של ‘התכוננות ויציאה מהדלת’ כדי להתחיל את האימון שלך. בעיקרון, אנחנו יוצרים בראש שלנו תכנית שנוכל לעקוב אחריה כשיגיע הזמן לקום וללכת לאימון שלנו. בתכלס – המוח שלנו לא מבחין בין דימיון למציאות. אותם נוירונים במוח פועלים גם כשעושים משהו פיסית וגם כשמדמיינים אותו!!
בסופו של דבר – אנחנו מאמנים את המוח כך שכשאנחנו כבר נוקטים בפעולה – הוא מוכן לכך.
לצערינו, זה יכול גם לעבוד ההפך. יותר קל ליפול לשליליות, לדמיין איך עשינו משהו גרוע, וזה באמת יכול לפגוע בביטחון שלנו. ולכן טיפ לסיום – גם אם מה שדמיינתם לא הלך כפי שתכננתם, אל תלקו את עצמכם על כך ואל תחזרו על הכשלון כמו לופ בראש. במקום זאת, השתמשו באותו תרגיל כדי לחשוב כיצד תוכלו לעשות דברים אחרת בפעם הבאה 🙂