משנכנס אדר מרבין בשמחה! על הקשר בין אושר, התמכרות והנאה

שיתוף:

מה זה אושר? מה זו הנאה? האם הנאה = אושר?

 

מה ההבדל בין “אושר רגעי” לאושר שנשאר לאורך זמן?

איך נצליח לשמור על תחושת השמחה לאורך כל השנה (וכל החיים) וללא תלות באירועים חיצוניים ונסיבות משתנות?

פעמים רבות אנחנו מבלבלים בין אושר רגעי לאושר כתפיסת חיים.

למשל אם נאכל עכשיו עוגת שוקולד טעימה – ייתכן שנהיה “מאושרים” לכמה רגעים, אבל מיד אח”כ תחושת האושר תחלוף ולרוב יתלוו אליה רגשות שליליים, כמו אשמה (אם למשל הרסתי לעצמי את “הדיאטה”), שיפוטיות וביקורת עצמית.

למעשה – התחושה שחווינו כשאכלנו את פרוסת העוגה היא לא “אושר” אלא “הנאה”.

הנאה היא תחושה שחולפת. וחשוב להבין את זה!! אין שום דבר רע ב- ליהנות, זה לגמרי לגיטימי גם ליהנות מזה שאנחנו נהנים – כל עוד אנחנו יודעים מראש ומבינים שהנאה הזו היא רגעית, זמנית וחולפת.

אבל ברגע שאנחנו לא מסוגלים לעצור את עצמינו – ההנאה הופכת ל”התמכרות“. כי אנחנו תלויים באותה פרוסת עוגה שתגרום לנו לתחושת הנאה.

ולכן חשוב לדעת לשים לעצמינו גבולות. יעני – היה נעים, היה נחמד, אבל עכשיו מספיק ודי.

למעשה, אושר אמיתי כתפיסת חיים מתחיל במיינד סט שלנו. מחשבות חיוביות, עבודה אינסופית לראות את הטוב בכל דבר ובעיקר – להעריך ולהוקיר תודה על מה שיש ולא להיתלות בגירויים חיצוניים שיספקו לנו את התחושה הזו.

 הנה כמה טיפים חשובים על איך לשמור על פרופורציות ועל תחושת שמחה / אושר תמידיים, ללא תלות במה שקורה סביבכם או בדברים חיצוניים!

1. להתעקש לחשוב חיובי. החליפו מחשבות שליליות, ספקנות, מרירות ופחד במחשבות מעודדות, מחזקות ומעצימות.

2. להוקיר תודה ולהעריך את מה שיש. התמקדו במה שכן טוב, במה שכן יש ולא על מה שחסר. זה בסדר לרצות יותר או לשפר – אבל מתוך תחושת הוקרה על מה שכבר קיים. שיטה טוב וידועה היא למשל, להכין רשימת תודות בבוקר כשמתעוררים או לפני השינה.

3. לתרגל את ה”כאן ועכשיו” – העבר לא רלוונטי והעתיד עוד לא קרה אז כל מה שנותר לנו זה ההווה. השתדלו להיות נוכחים ב 100% ברגע הזה, כי הרגע הזה לא יחזור! 

4. להקליל – כשדברים לא הולכים כפי שתכננתם, נסו לקבל את זה באהבה ואפילו לצחוק מהעניין. הדברים לא קורים “לנו” אלא עבורנו. הכל תלוי בפרשנות שלנו.

5. להימנע מאנרגיות ואנשים שליליים – התרחקו מסביבה שלילית / מורידה והקיפו את עצמכם באנשים חיוביים וסביבה “מרימה” ומעצימה. אפשר גם לצמצם צפייה בחדשות או בדברים שגורמים לכם לסטרס וחרדות ולהוסיף יותר תכנים שמחים, מעודדים ומחזקים.

6. נתינה – כשנותנים לאחרים אנחנו מרגישים יותר משמעותיים וזה מעלה את רמת האושר שלנו! זה לא חייב להיות כסף. גם זמן, אנרגיה, עצה טובה ואפילו חיוך לאחר משפרים את מצב הרוח שלנו.

 

7. לעשות ספורט!! אין ספק שפעילות גופנית משחררת אנדורפינים במוח ויוצרת תחושת אושר. גם אם היא חולפת – פעילות על בסיס קבוע או יומיומי משפיע לטובה על מצב הרוח שלנו, על רמת האנרגיה ותחושת החיוניות.

 8. תזונה בריאה ובמידה הנכונה – אכילת ג’אנק פוד או דברים שפחות מיטיבים עם הגוף יכולה לגרום לתחושת הנאה רגעית וחולפת (שלרוב מלווה כאמור בתחושת אשמה או תחושות שליליות אחרות). אכילה בריאה ובמידה הנכונה עוזרת לנו להרגיש טוב יותר עם עצמינו – שאנחנו מיטיבים עם הגוף והנפש שלנו.

 

“הנאה שהופכת להתמכרות” – איך נזהה האם אנחנו “מכורים” לאוכל?

האם ברגע שהתחלתם לאכול משהו שפחות מקדם את המטרות שלכם כרגע או שמזיק לגוף – אתם מסוגלים להפסיק בכל רגע נתון?  

האם אתם מסוגלים לשלוט בכמויות ולעצור?

האם אתם אוכלים באמת מתוך תחושת רעב או מתוך רגש אחר?

זהו הדיאלוג הפנימי שלנו עם האוכל, שמבדיל בין הנאה להתמכרות.

אם למשל, אני רוצה לאכול משהו אבל מבינה שזה לא מה שאני צריכה עכשיו/

לדוגמה – אני מרגישה מתח או עצבנית ולכן אוכלת. מה שאני באמת צריכה זה לא אוכל אלא להירגע מהכעס בדרכים אחרות.

אותו כנ”ל נכון אגב, לגבי כל סוג של התמכרות.

והאם ניתן להתגבר על התמכרות לאוכל או כל התמכרות אחרת? האם אפשר לשנות הרגלים של 30, 40 ו 50 שנה?

בוודאי! זה אמנם לא קל, אבל אפשרי ולרוב רצוי ועדיף עם עזרה וליווי מקצועי מתאים וכמובן – ע”י תרגול ואימון של המוח ! (על כך נרחיב גם בכתבה הבאה – Train Your Brain).

 

לסיכום – הנאה היא דבר שחולף ולרוב תלוי במשהו חיצוני. אושר ושמחה הם תחושות שנובעות מבפנים ותלויות בבחירה שלנו ובהסתכלות על הדברים. אם נבחר נכון – נצליח להרגיש שמחה שאינה תלויה בדבר לאורך זמן ולהיות “מאושרים לכל החיים” כעניין של תפיסה או STATE OF MIND, גם כשלא הכל מושלם וקורים דברים “פחות טובים”.

כי מוכרחים להיות שמח :)) חודש אדר שמח לכולם!!

שלכם, מיטל

מאמנת מנטלית לאורח חיים בריא

נ.ב. אם אתם צריכים קצת יותר עזרה והכוונה ביומיום עם התזונה, הכושר או המיינד סט – מוזמנים לפנות אליי בפרטי לשיחת הכוונה ראשונית או לבניית תהליך ליווי אימוני.

 הכותבת הינה מאמנת מנטלית לאורח חיים בריא 
מאמנת כושר מוסמכת מטעם הג’ימנסיה ישראל 
ומאמנת לתזונה נכונה מטעם NCS ביה”ס למאמני תזונה בישראל.

המשיכו לעקוב בכל המדיות: 

https://linktr.ee/MeitalGabay

נושאי כתבות נוספים

פוסטים אחרונים

עקבו אחרי

הצטרפו לניוזלטר

רוצים אימון מתנה לבית?