למה אנחנו לא מצליחים לעשות שינוי או להחזיק אותו לאורך זמן?
בין אם זה שינוי בקריירה, בזוגיות, בחיים האישיים או בהקשר לכושר ותזונה – הרבה פעמים אנחנו מאד רוצים לעשות שינוי מצד אחד, אבל מתקשים להוציא לפועל מצד שני.
אז למה זה קורה? ומה עושים עם זה??
המוח שלנו הוא מוח “הישרדותי” ולכן באופן אוטומטי מתנגד לכל דבר “חדש” או “לא מוכר” שננסה להטמיע.
ולכן – אחת ההמלצות העיקריות כשבאים לעשות שינוי היא לעשות את זה בהדרגה (ולא מאפס למאה) – כדי למנוע ממנגנוני ההגנה ההישרדותיים לחבל לנו בתהליך. להתחיל ממעשים קטנים, לאמץ הרגל אחד בריא בשבוע, להוסיף עוד אימון לרוטינה, להתמיד בהם לאורך זמן ואז להוסיף עוד. Baby Steps.
אגב, האגו שלנו – בדומה למוח ההישרדותי – גם הוא מנסה “לשמור עלינו”. ולכן בכל פעם שאנחנו מנסים לעשות שינוי – הוא מפעיל מנגנוני הגנה של חששות ופחדים (= חסמים, אמונות מגבילות, תירוצים וכיו”ב).
אז בנוסף להדרגתיות – הפתרון לכך הוא להגדיר לעצמינו גבולות (כי בתוך הגבול יש לנו המון חופש!!) – אם למשל אני מאפשרת לעצמי “משהו מתוק” פעם ביום / שבוע – אז זה הגבול שלי ויש לי חופש בחירה מוחלט לבחור את הדבר המתוק הזה, אבל אני מגבילה את עצמי לאחד ביום כי זה מה שהגדרתי לעצמי 🙂
סיבה נוספת ונפוצה לכך שלא מצליחים לעשות שינוי – היא שאין לנו “למה” מספיק חזק.
לא אחת שמענו את המשפט המפורסם של ניטשה (וגם ויקטור פרנקל ב”אדם מחפש משמעות”):
If you have a strong enough WHY, you can bear any HOW”.
כלומר – ככל שנגדיר לעצמינו סיבה יותר חזקה למטרה שלנו – כך נצליח להגיע אליה וגם להתמיד בה.
דבר עיקרי נוסף שלא מאפשר לנו לעשות או להחזיק שינוי הוא שאנחנו מצפים שהמוטיבציה תחזיק אותנו לאורך זמן. אבל המוטיבציה היא רק המנוע הראשוני שהולכת ודועכת עם הזמן וככל שעולים קשיים.
ולכן – המפתח האמיתי להצלחה / התמדה הוא – משמעת.
מן הסתם, בכל תהליך יש אתגרים ומשברים. אם זה היה קל אז מן הסתם כולנו היינו מאושרים, עשירים, בריאים וחטובים 🙂
אז אם למשל, אני יודעת שקשה לי להתמיד לבד – אני אקח מאמן/ת אישית שילוו אותי, או ארשם למסגרת שתחייב אותי.
בסופו של דבר בשורה התחתונה – חייבים להבין שהכל זה עניין של רוטינה חוזרת וקבועה. המון פעולות קטנות חוזרות ונשנות שמקדמות אותי למטרה. מה שנקרא = “לאמן את המוח” !!
אם אמרנו שהמוח שלנו הוא הישרדותי וכברירת מחדל יפעל נגדנו – ברגע שנחזור שוב ושוב על אותה פעולה נשדר לו ש”זה בסדר”, זה מצב קבוע ולא “חד פעמי” (ולכן “אין סכנה”!!). והמוח – שהוא שריר כמו כל שריר אחר בגוף – בסוף יתרגל למצב ויאמץ את את ההרגל כאוטומט.
**אגב מוזמנים לקרוא בהרחבה על כוחו של הרגל ואיך לאמץ הרגלים בריאים לכל החיים בכתבה קודמת =>> נוסחת הקסם ליצירת תוצאות והישגים!
=>> ומתי הזמן האידיאלי לשינוי??
אז זהו – שאין אף פעם זמן “אידיאלי” לשינוי!!
תמיד יהיה “משהו” שיכול להפריע / להסיט אותנו מהמסלול, בין אם זה חגים, ימי הולדת, תקופת חופשות, מבחנים, עומס בעבודה או משברים במשפחה.
אבל אם כבר החלטנו שאנחנו עושים שינוי – הסוד הוא לעשות ככל יכולתנו בכל יום ובכל רגע נתון להתמיד בדרך חיים החדשה שהחלטנו לאמץ, ולא לדחות ל – “אחרי החגים” “אחרי החתונה של השכנה” “אחרי שנחזור מהחופשה המשפחתית” ועוד.
שינוי נעים ולתמיד !!
נ.ב. הקיץ מתקרב בצעדי ענק וזה זמן מושלם להתחיל לאמץ הרגלים חדשים ולהיפטר מהרגלים ישנים ולא מקדמים!
רוצה לעשות שינוי אמיתי באורח חיים ולהצליח להתמיד בו לאורך זמן? צרו קשר בפרטי לתיאום שיחה קצרה ללא התחייבות (שכבר תעשה לכם סדר ותפיל כמה אסימונים).
שלכם,
מיטל
מאמנת מנטלית לאורח חיים בריא